1 Questions for Chapter 7 1) Which of the following is evidence for a

Questions for Chapter 7
1) Which of the following is evidence for a chemical reaction?
A) A gas is produced.
B) An insoluble solid is produced in solution.
C) A permanent color change is observed.
D) An energy change is observed.
E) all of the above
Answer: E
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
2) Which of the following is evidence for a chemical reaction?
A) change in physical state
B) change in color
C) change in mass
D) all of the above
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
3) Which of the following is evidence for a chemical reaction?
A) A gas is detected.
B) A precipitate is formed.
C) A flame is observed.
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
4) Which of the following is evidence for a chemical reaction producing a gas?
A) A flaming wooden splint is extinguished.
B) A glowing wooden splint bursts into flame.
C) Two solutions poured together release bubbles.
D) An aged vitamin capsule releases an odor.
E) all of the above
Answer: E
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
5) Which of the following is evidence for a reaction when two solutions mix?
A) Bubbles are released.
B) Insoluble particles form.
C) An indicator changes color.
D) Heat is produced.
E) all of the above
1
Answer: E
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
6) Which of the following is evidence for a chemical reaction releasing energy?
A) light
B) heat
C) flame
D) explosion
E) all of the above
Answer: E
Section: 7.1 Evidence for Chemical Reactions
7) Which of the statements below best describes the following reaction?
Na2CO3(s)
Na2O(s) + CO2(g)
A) Sodium carbonate decomposes with heat.
B) Sodium carbonate decomposes to sodium oxide and carbon dioxide.
C) Sodium carbonate decomposes to sodium oxide and carbon dioxide gas.
D) Sodium carbonate is heated to give sodium oxide and carbon dioxide.
E) Solid sodium carbonate is heated to give solid sodium oxide and
carbon dioxide gas.
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
8) Which of the statements below best describes the following reaction?
Na2CO3(s)
Ni(NO2)2(s) + O2(g)
A) Nickel(II) nitrate decomposes with heat.
B) Nickel(II) nitrate decomposes to nickel(II) nitrite and oxygen.
C) Nickel(II) nitrate decomposes to nickel(II) nitrite and oxygen gas.
D) Nickel(II) nitrate is heated to give nickel(II) nitrite and oxygen.
E) Solid nickel(II) nitrate is heated to give solid nickel(II) nitrite and
oxygen gas.
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
9) Which of the statements below best describes the following reaction?
HCl(aq) + KOH(aq) → KCl(aq) + H2O(l)
A) An acid plus a base react to produce a salt and water.
B) Hydrochloric acid and potassium hydroxide produce potassium chloride
and water.
C) Hydrochloric acid and potassium hydroxide solutions react to produce
potassium chloride and water.
D) Hydrochloric acid and potassium hydroxide solutions react to produce
potassium chloride solution and water.
E) Aqueous solutions of hydrochloric acid and potassium hydroxide react
to produce aqueous potassium chloride and water.
2
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
10) Which of the statements below best describes the following reaction?
HNO3(aq) + LiOH(aq) → LiNO3(aq) + H2O(l)
A) An acid plus a base react to produce a salt and water.
B) Nitric acid and lithium hydroxide produce lithium nitrate and water.
C) Nitric acid and lithium hydroxide solutions react to produce lithium nitrate and water.
D) Nitric acid and lithium hydroxide solutions react to produce lithium nitrate solution and water.
E) Aqueous solutions of nitric acid and lithium hydroxide react to produce aqueous lithium nitrate and
water.
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
11) Which of the statements below best describes the following reaction?
HC2H3O2(aq) + NaOH(aq) → NaC2H3O2(aq) + H2O(l)
A) An acid plus a base react to produce a salt and water.
B) Acetic acid and sodium hydroxide produce sodium acetate and water.
C) Acetic acid and sodium hydroxide solutions react to produce sodium acetate and water.
D) Acetic acid and sodium hydroxide solutions react to produce sodium acetate solution and water.
E) Aqueous solutions of acetic acid and sodium hydroxide react to produce aqueous sodium acetate and
water.
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
12) Which of the following elements occurs naturally as diatomic molecules?
A) chlorine gas
B) fluorine gas
C) iodine vapor
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
13) Which of the following elements occurs naturally as diatomic molecules?
A) argon gas
B) helium gas
C) neon gas
D) all of the above
E) none of the above
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
14) Which of the following elements occurs naturally as diatomic molecules?
A) carbon
B) phosphorus
C) sulfur
3
D) all of the above
E) none of the above
Answer: E
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
15) Which of the following formulas represents an element in its natural state?
A) H2
B) N2
C) O2
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
16) Which of the following formulas represents an element in its natural state?
A) Cl2
B) Br2
C) I2
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
17) Which of the following formulas represents an element in its natural state?
A) B2
B) C2
C) N2
D) P2
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.2 Writing Chemical Reactions
18) Which of the following is a general guideline for balancing an equation?
A) Write correct formulas for reactants and products.
B) Begin balancing with the most complex formula.
C) Balance polyatomic ions as a single unit.
D) Check each reactant and product to verify the coefficients.
E) all of the above
Answer: E
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
19) Which of the following is not a general guideline for balancing an equation?
A) Write correct formulas for reactants and products.
B) Begin balancing with the most complex formula.
C) Balance polyatomic ions as a single unit.
D) Check each reactant and product to verify the coefficients.
E) Change a subscript in a formula if the equation is not balanced.
4
Answer: E
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
20) Which of the following is not a general guideline for balancing an equation?
A) Write correct formulas for reactants and products
B) Begin balancing with the most complex formula
C) Balance polyatomic ions as a single unit
D) Balance ionic compounds as a single unit
E) Check each reactant and product to verify the coefficients
Answer: D
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
21) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__P(s) + __O2(g) → __P2O3(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 5
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
22) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__P(s) + __O2(g) → __P2O5(s)
A) 1
B) 2
C) 4
D) 5
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
23) What is the coefficient of phosphorus after balancing the following equation?
__P(s) + __O2(g) → __P2O5(s)
A) 1
B) 2
C) 4
D) 5
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
24) What is the coefficient of nitrogen gas after balancing the following equation?
__N2(g) + __H2(g) → __NH3(g)
5
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
25) What is the coefficient of hydrogen gas after balancing the following equation?
__N2(g) + __H2(g) → __NH3(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
26) What is the coefficient of ammonia gas after balancing the following equation?
__N2(g) + __H2(g) → __NH3(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
27) What is the coefficient of chlorine gas after balancing the following equation?
__Fe(s) + __Cl2(g) → __FeCl3(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
28) What is the coefficient of carbon dioxide after balancing the following equation?
__KHCO3(s)
__K2CO3(s) + __H2O(g) + __CO2(g)
A) 1
B) 2
6
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
29) What is the coefficient of carbon dioxide after balancing the following equation?
__Cr2(CO3)3(s)
__Cr2O3(s) + __CO2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
30) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__AgClO3(s)
__AgCl(s) + __O2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
31) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__LiNO3(s)
__LiNO2(s) + __O2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
32) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__HgO(s)
__Hg(s) + __O2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
7
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
33) What is the coefficient of oxygen gas after balancing the following equation?
__H2O2(l)
__H2O(l) + __O2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
34) What is the coefficient of silver metal after balancing the following equation?
__Cu(s) + __AgNO3(aq) → __Cu(NO3)2(aq) + __Ag(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
35) What is the coefficient of Cd metal after balancing the following equation?
__Al(s) + __Cd(C2H3O2)2(aq) → __Al(C2H3O2)3(aq) + __Cd(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
36) What is the coefficient of nickel metal after balancing the following equation?
__Fe(s) + __Ni(NO3)2(aq) → __Fe(NO3)3(aq) + __Ni(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
8
37) What is the coefficient of hydrogen gas after balancing the following equation?
__Pb(s) + __HNO3(aq) → __Pb(NO3)4(aq) + __H2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
38) What is the coefficient of hydrogen gas after balancing the following equation?
__Co(s) + __HCl(aq) → __CoCl3(aq) + __H2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
39) What is the coefficient of hydrogen gas after balancing the following equation?
__Mn(s) + __H2SO4(aq) → __MnSO4(aq) + __H2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
40) What is the coefficient of sodium metal after balancing the following equation?
__Na(s) + __H2O(l) → __NaOH(aq) + __H2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
41) What is the coefficient of water after balancing the following equation?
__Li(s) + __H2O(l) → __LiOH(aq) + __H2(g)
9
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
42) What is the coefficient of hydrogen gas after balancing the following equation?
__Ca(s) + __H2O(l) → __Ca(OH)2(aq) + __H2(g)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) none of the above
Answer: A
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
43) What is the coefficient of AgCl after balancing the following equation?
__AlCl3(aq) + __AgNO3(aq) → __Al(NO3)3(aq) + __AgCl(s)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 6
E) none of the above
Answer: C
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
44) What is the coefficient of NaCl after balancing the following equation?
__CrCl3(aq) + __Na2CO3(aq) → __Cr2(CO3)3(s) + __NaCl(aq)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 6
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
45) What is the coefficient of KNO3 after balancing the following equation?
__Au(NO3)3(aq) + __K2CrO4(aq) → __Au2(CrO4)3(s) + __KNO3(aq)
A) 1
B) 2
C) 3
10
D) 6
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
46) What is the coefficient of water after balancing the following equation?
__H2SO4(aq) + __NaOH(aq) → __Na2SO4(aq) + __H2O(l)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 6
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
47) What is the coefficient of water after balancing the following equation?
__HC2H3O2(aq) + __Ca(OH)2(aq) → __Ca(C2H3O2)2(aq) + __H2O(l)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 6
E) none of the above
Answer: B
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
48) What is the coefficient of water after balancing the following equation?
__H3PO4(aq) + __Ba(OH)2(aq) → __Ba3(PO4)2(s) + __H2O(l)
A) 1
B) 2
C) 3
D) 6
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.3 Balancing Chemical Equations
49) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
N2(g) + H2(g) → NH3(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: A
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
11
50) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
SO2(g) + O2(g) → SO3(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: A
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
51) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
KHCO3(s)
K2CO3(s) + H2O(g) + CO2(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: B
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
52) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
KClO3(s)
KCl(s) + O2(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: B
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
53) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
Zn(s) + HCl(aq) → ZnCl2(aq) + H2(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: C Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
54) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
Sr(s) + H2O(l) → Sr(OH)2(aq) + H2(g)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
12
E) neutralization reaction
Answer: C
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
55) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
AlCl3(aq) + AgNO3(aq) → Al(NO3)3(aq) + AgCl(s)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: D
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
56) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
FeBr3(aq) + AgNO3(aq) → Fe(NO3)3(aq) + AgBr(s)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: D
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
57) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
H2SO4(aq) + NaOH(aq) → Na2SO4(aq) + H2O(l)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: E
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
58) What type of chemical reaction is illustrated in the following example?
HClO4(aq) + KOH(aq) → KClO4(aq) + H2O(l)
A) combination reaction
B) decomposition reaction
C) single-replacement reaction
D) double-replacement reaction
E) neutralization reaction
Answer: E
Section: 7.4 Classifying Chemical Reactions
59) What is the predicted product from the following combination reaction?
13
Li(s) + O2(g)
A) LiO
B) Li2O
C) LiO2
D) Li2O3
E) Li3O2
Answer: B
Section: 7.5 Combination Reactions
60) What is the predicted product from the following combination reaction?
Ca(s) + O2(g)
A) CaO
B) Ca2O
C) CaO2
D) Ca2O3
E) Ca3O2
Answer: A
Section: 7.5 Combination Reactions
61) What is the predicted product from the following combination reaction?
Al(s) + O2(g)
A) AlO
B) Al2O
C) AlO2
D) Al2O3
E) Al3O2
Answer: D
Section: 7.5 Combination Reactions
62) What is the predicted product from the following combination reaction?
K(s) + Cl2(g)
A) KCl
B) K2Cl
C) KCl2
D) KCl3
E) K3Cl
Answer: A
Section: 7.5 Combination Reactions
64) What is the predicted product from the following combination reaction?
Zn(s) + I2(s)
A) ZnI
14
B) ZnI2
C) Zn2I
D) Zn2I3
E) Zn3I2
Answer: B
Section: 7.5 Combination Reactions
65) What is the formula of the predicted product from heating magnesium metal
and nitrogen gas?
A) MgN
B) MgN2
C) Mg2N
D) Mg2N3
E) Mg3N2
Answer: E
Section: 7.5 Combination Reactions
66) What is the formula of the predicted product from heating potassium metal and
powdered phosphorus?
A) KP
B) KP3
C) K3P
D) K2P3
E) K3P2
Answer: C
Section: 7.5 Combination Reactions
67) What is the formula of the predicted product from heating cadmium metal and
powdered sulfur?
A) CdS
B) Cd2S
C) CdS2
D) Cd2S3
E) Cd3S2
Answer: A
Section: 7.5 Combination Reactions
68) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
LiHCO3(s)
A) Li, H2, and CO2
B) Li, H2O, and CO2
C) Li2CO3, H2, and CO2
D) Li2CO3, H2O, and CO2
E) Li2CO3 and H2O
Answer: D
15
Section: 7.6 Decomposition Reactions
69) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
Zn(HCO3)2(s)
A) Zn, H2, and CO2
B) Zn, H2O, and CO2
C) ZnCO3, H2, and CO2
D) ZnCO3, H2O, and CO2
E) ZnCO3 and H2O
Answer: D
Section: 7.6 Decomposition Reactions
72) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
Cu2CO3(s)
A) Cu and CO2
B) Cu2O and CO
C) Cu2O and CO2
D) CuO and CO
E) CuO and CO2
Answer: C
Section: 7.6 Decomposition Reactions
73) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
PbCO3(s)
A) Pb and CO2
B) PbO and CO
C) PbO and CO2
D) PbO2 and CO
E) PbO2 and CO2
Answer: C
Section: 7.6 Decomposition Reactions
74) What are the predicted prodcts from the following decomposition reaction?
Fe2(CO3)3(s)
A) Fe and CO2
B) FeO and CO
C) FeO and CO2
D) Fe2O3 and CO
E) Fe2O3 and CO2
Answer: E
Section: 7.6 Decomposition Reactions
75) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
16
NaClO3(s)
A) Na and CO2
B) Na, Cl2, and O2
C) NaCl and H2O
D) NaCl and O2
E) NaCl and CO2
Answer: D
Section: 7.6 Decomposition Reactions
76) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
Zn(ClO3)2(s)
A) Zn and CO2
B) Zn, Cl2, and O2
C) ZnCl2 and H2O
D) ZnCl2 and O2
E) ZnCl2 and CO2
Answer: D
Section: 7.6 Decomposition Reactions
77) What are the predicted products from the following decomposition reaction?
Al(ClO3)3(s)
A) Al and CO2
B) Al, Cl2, and O2
C) AlCl3 and H2O
D) AlCl3 and O2
E) AlCl3 and CO2
Answer: D
Section: 7.6 Decomposition Reactions
78) Which of the following metals reacts with aqueous AgNO3?
Partial Activity Series: Fe > Co > (H) > Cu > Ag
A) Fe
B) Co
C) Cu
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 7.7 The Activity Series Concepts
106) What are the products from the following double-replacement reaction?
AgNO3(aq) + NaCl(aq) →
A) Ag3N and NaClO3
B) AgCl and NaNO2
C) AgCl and NaNO3
17
D) AgClO3 and NaNO2
E) AgClO3 and NaNO3
Answer: C
Section: 7.10 Double-Replacement Reactions
107) What are the products from the following double-replacement reaction?
BaCl2(aq) + K2SO4(aq) →
A) BaS and KClO4
B) BaSO3 and KCl
C) BaSO3 and KClO4
D) BaSO4 and KCl
E) BaSO4 and KClO4
Answer: D
Section: 7.10 Double-Replacement Reactions
108) What are the products from the following double-replacement reaction?
AgNO3(aq) + Li3PO4(aq) →
A) Ag3P and LiNO3
B) Ag3PO3 and LiNO2
C) Ag3PO3 and LiNO3
D) Ag3PO4 and LiNO2
E) Ag3PO4 and LiNO3
Answer: E
Section: 7.10 Double-Replacement Reactions
109) What are the predicted products from the following neutralization reaction?
HCl(aq) + NH4OH(aq) →
A) NH3Cl and H2O
B) NH3Cl and O2
C) NH4Cl and H2O
D) NH4Cl and O2
E) no reaction
Answer: C
Section: 7.11 Neutralization Reactions
110) What are the predicted products from the following neutralization reaction?
HC2H3O2(aq) + Ca(OH)2(aq) →
A) CaCO3 and H2O
B) Ca(HCO3)2 and H2
C) Ca(HCO3)2 and H2O
D) Ca(C2H3O2)2 and H2
E) Ca(C2H3O2)2 and H2O
Answer: E
Section: 7.11 Neutralization Reactions
18
111) What are the predicted products from the following neutralization reaction?
HNO3(aq) + Ba(OH)2(aq) →
A) Ba3N2 and H2O
B) Ba(NO2)2 and H2
C) Ba(NO2)2 and H2O
D) Ba(NO3)2 and H2
E) Ba(NO3)2 and H2O
Answer: E
Section: 7.11 Neutralization Reactions
112) What are the products from the complete neutralization of sulfuric acid with aqueous sodium
hydroxide?
A) Na2S(aq) and H2O(l)
B) NaHSO3(aq) and H2O(l)
C) NaHSO4(aq) and H2O(l)
D) Na2SO3(aq) and H2O(l)
E) Na2SO4(aq) and H2O(l)
Answer: E
Section: 7.11 Neutralization Reactions
113) What are the products from the complete neutralization of carbonic acid with aqueous potassium
hydroxide?
A) K2CO3(aq) and H2O(l)
B) KHCO3(aq) and H2O(l)
C) KHCO4(aq) and H2O(l)
D) KC2H3O2(aq) and H2O(l)
E) K2C2H3O2(aq) and H2O(l)
Answer: A
Section: 7.11 Neutralization Reactions
114) What are the products from the complete neutralization of phosphoric acid with aqueous lithium
hydroxide?
A) LiH2PO4(aq) and H2O(l)
B) Li2HPO4(aq) and H2O(l) C) Li3PO4(aq) and H2O(l)
D) LiHPO4(aq) and H2O(l)
E) Li2PO4(aq) and H2O(l)
Answer: C
Section: 7.11 Neutralization Reactions
115) Which of the following symbolizes a precipitate in a chemical equation?
A) (s)
B) (l)
C) (g)
D) (aq)
E) none of the above
Answer: A
Section: General Exercises
116) Which of the following symbolizes a liquid in a chemical equation?
A) (s)
B) (l)
C) (g)
D) (aq)
E) none of the above
Answer: B
Section: General Exercises
19
117) Which of the following indicates an aqueous solution in a chemical equation?
A) (s)
B) (l)
C) (g)
D) (aq)
E) none of the above
Answer: D
Section: General Exercises
122) Ethane, C2H6, burns to give carbon dioxide and water. What is the coefficient of oxygen in the
balanced equation for the reaction?
__C2H6(g) + __O2(g)
A) 5
B) 7
C) 10
Answer: B
Section: General Exercises
__CO2(g) + __H2O(g)
D) 14
E) none of the above
123) Propane, C3H8, is flammable and used in rural areas where natural gas is not available. What is the
coefficient of oxygen in the balanced equation for the combustion of propane?
__C3H8(g) + __O2(g)
A) 1
B) 5
C) 7
D) 10
Answer: B
Section: General Exercises
__CO2(g) + __H2O(g)
E) none of the above
124) Butane, C4H10, is flammable and used in butane lighters. What is the coefficient of oxygen in the
balanced equation for the combustion of butane?
__C4H10(g) + __O2(g)
A) 9
B) 13
C) 18
Answer: B
Section: General Exercises
__CO2(g) + __H2O(g)
D) 26
E) none of the above
Questions for Chapter 8
1) How many atoms of cobalt equal a mass of 58.93 g? (Refer to the Periodic Table.)
A) 1
B) 27
C) 58.93
D) 59
E) 6.02 x 1023
Answer: E
Section: 8.1 Avogadro's Number
2) How many atoms of nickel equal a mass of 58.69 g? (Refer to the Periodic Table.)
20
A) 1
B) 28
C) 58.69
D) 59
E) 6.02 x 1023
Answer: E
Section: 8.1 Avogadro's Number
3) How many atoms of copper equal a mass of 63.55 g? (Refer to the Periodic Table.)
A) 1
B) 29
C) 63.55
D) 64
E) 6.02 x 1023
Answer: E
Section: 8.1 Avogadro's Number
4) What is the number of magnesium atoms that equal a mass of 24.31 amu?
A) 1
B) 12
C) 24
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: A
Section: 8.1 Avogadro's Number
21
5) What is the number of magnesium atoms that equal a mass of 24.31 g?
A) 1
B) 12
C) 24
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.1 Avogadro's Number
6) What is the number of sulfur atoms that equal a mass of 32.07 amu?
A) 1
B) 16
C) 32
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: A
Section: 8.1 Avogadro's Number
7) What is the number of sulfur atoms that equal a mass of 32.07 g?
A) 1
B) 16
C) 32
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.1 Avogadro's Number
8) What is the number of manganese atoms that equal a mass of 54.94 amu?
A) 1
B) 25
C) 55
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: B
Section: 8.1 Avogadro's Number
9) What is the number of manganese atoms that equal a mass of 54.94 g?
A) 1
B) 25
C) 55
D) 6.02 x 1023
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.1 Avogadro's Number
22
23
10) Given that Na-23 is the only natural isotope of sodium, what is the mass of one Na atom and
the mass of Avogadro's number of Na atoms, respectively?
A) 22.99 amu and 22.99 g
B) 22.99 g and 22.99 amu
C) 23 amu and 23 g
D) 23 g and 23 amu
E) none of the above
Answer: A
Section: 8.1 Avogadro's Number
11) Given that P-31 is the only natural isotope of phosphorus, what is the mass of one P atom
and the mass of Avogadro's number of P atoms, respectively?
A) 30.97 amu and 30.97 g
B) 30.97 g and 30.97 amu
C) 31 amu and 31 g
D) 31 g and 31 amu
E) none of the above
Answer: A
Section: 8.1 Avogadro's Number
12) Given that Au-197 is the only natural isotope of gold, what is the mass of one Au atom and
the mass of Avogadro's number of Au atoms, respectively?
A) 196.97 amu and 196.97 g
B) 196.97 g and 196.97 amu
C) 197 amu and 197 g
D) 197 g and 197 amu
E) none of the above
Answer: A
Section: 8.1 Avogadro's Number
13) Which of the following is equal to 1.00 mole of substance?
A) 6.02 x 1023 sodium atoms, Na
B) 6.02 x 1023 iodine molecules, I2
C) 6.02 x 1023 sodium iodide formula units, NaI
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.2 Mole Calculations I
14) Which of the following is equal to 1.00 mole of substance?
A) 6.02 x 1023 lithium atoms, Li
B) 6.02 x 1023 fluorine molecules, F2
C) 6.02 x 1023 lithium fluoride formula units, LiF
D) all of the above
24
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.2 Mole Calculations I
15) Which of the following is equal to 1.00 mole of substance?
A) 6.02 x 1023 potassium atoms, K
B) 6.02 x 1023 bromine molecules, Br2
C) 6.02 x 1023 potassium bromide formula units, KBr
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.2 Mole Calculations I
16) How many atoms of krypton are in 2.50 mol of Kr gas?
A) 1.5l x 1022 atoms
B) 1.51 x 1023 atoms
C) 1.51 x 1024 atoms
D) 2.41 x 1023 atoms
E) 2.41 x 1024 atoms
Answer: C
Section: 8.2 Mole Calculations I
17) How many molecules of methane are in 0.500 mol of CH4 gas?
A) 1.20 x 1023 molecules
B) 1.20 x 1024 molecules
C) 3.01 x 1022 molecules
D) 3.01 x 1023 molecules
E) 3.01 x 1024 molecules
Answer: D
Section: 8.2 Mole Calculations I
18) How many formula units of sodium sulfate are in 0.333 mol of Na2SO4?
A) 2.00 x 1021 formula units
B) 2.00 x 1023 formula units
C) 2.00 x 1024 formula units
D) 5.53 x 1021 formula units
E) 5.53 x 1025 formula units
Answer: B
Section: 8.2 Mole Calculations I
19) How many moles of argon gas contain 7.52 x 1022 Ar atoms?
A) 0.0125 mol
25
B) 0.0801 mol
C) 0.125 mol
D) 0.801 mol
E) 1.25 mol
Answer: C
Section: 8.2 Mole Calculations I
20) How many moles of ammonia contain 1.51 x 1024 NH3 molecules?
A) 0.251 mol
B) 0.399 mol
C) 2.51 mol
D) 3.99 mol
E) 25.1 mol
Answer: C
Section: 8.2 Mole Calculations I
21) How many moles of potassium nitrate contain 8.68 x 1020 KNO3 formula units?
A) 0.00144 mol
B) 0.0144 mol
C) 1.44 mol
D) 6.94 mol
E) 694 mol
Answer: A
Section: 8.2 Mole Calculations I
22) What is the molar mass of aspirin, C9H8O4?
A) 29.02 g/mol
B) 116.08 g/mol
C) 180.17 g/mol
D) 244.17 g/mol
E) 252.25 g/mol
Answer: C
Section: 8.3 Molar Mass
23) What is the molar mass of caffeine, C4H5N2O?
A) 43.03 g/mol
B) 97.11 g/mol
C) 102.16 g/mol
D) 113.11 g/mol
E) 116.17 g/mol
Answer: B
Section: 8.3 Molar Mass
24) What is the molar mass of cholesterol, C27H45OH?
A) 30.03 g/mol
26
B) 386.73 g/mol
C) 431.78 g/mol
D) 432.79 g/mol
E) 448.79 g/mol
Answer: B
Section: 8.3 Molar Mass
25) What is the molar mass of ammonium dichromate, (NH4)2Cr2O7?
A) 238.09 g/mol
B) 252.10 g/mol
C) 260.18 g/mol
D) 372.18 g/mol
E) 386.19 g/mol
Answer: B
Section: 8.3 Molar Mass
26) What is the molar mass of aluminum chlorate, Al(ClO3)3?
A) 277.33 g/mol
B) 325.33 g/mol
C) 331.29 g/mol
D) 421.33 g/mol
E) 456.78 g/mol
Answer: A
Section: 8.3 Molar Mass
27) What is the molar mass of mercury(II) nitrate, Hg(NO3)2?
A) 246.60 g/mol
B) 310.60/mol
C) 324.61 g/mol
D) 380.65 g/mol
E) 525.20 g/mol
Answer: C
Section: 8.3 Molar Mass
28) What is the molar mass of mercury(I) nitrate, Hg2(NO3)2?
A) 262.20 g/mol
B) 573.20 g/mol
C) 621.20 g/mol
D) 525.20 g/mol
E) 926.38 g/mol
Answer: D
Section: 8.3 Molar Mass
29) What is the molar mass of trinitrotoluene (TNT), C7H5(NO2)3?
A) 63.07 g/mol
27
B) 135.13 g/mol
C) 189.21 g/mol
D) 227.15 g/mol
E) 405.39 g/mol
Answer: D
Section: 8.3 Molar Mass
30) What is the molar mass of nitroglycerin, C3H5O3(NO2)3?
A) 225.09 g/mol
B) 280.16 g/mol
C) 227.11 g/mol
D) 275.11 g/mol
E) 405.27 g/mol
Answer: C
Section: 8.3 Molar Mass
31) What is the mass of 4.50 x 1022 atoms of gold, Au?
A) 0.0679 g
B) 0.0748 g
C) 13.3 g
D) 14.7 g
E) 2640 g
Answer: D
Section: 8.4 Mole Calculations II
32) What is the mass of 3.30 x 1023 atoms of silver, Ag?
A) 0.549 g
B) 25.8 g
C) 59.1 g
D) 85.7 g
E) 197 g
Answer: C
Section: 8.4 Mole Calculations II
33) What is the mass of 2.10 x 1021 atoms of copper, Cu?
A) 0.00349 g
B) 0.101 g
C) 0.222 g
D) 63.5 g
E) 831 g
Answer: C
Section: 8.4 Mole Calculations II
34) What is the mass of 1.20 x 1024 molecules of sulfur dioxide, SO2?
A) 0.0310 g
28
B) 1.99 g
C) 32.2 g
D) 64.1 g
E) 128 g
Answer: E
Section: 8.4 Mole Calculations II
47) Which of the following gases occupies 22.4 L at STP?
A) 1 mol carbon monoxide, CO
B) 1 mol ammonia, NH3
C) 1 mol ozone, O3
D) all of the above
E) none of the above
Answer: D
Section: 8.5 Molar Volume
75) If 1.00 L of an unknown gas at STP has a mass of 3.40 g, what is its molar mass?
A) 3.40 g/mol
B) 6.59 g/mol
C) 22.4 g/mol
D) 76.2 g/mol
E) 340 g/mol
Answer: D
Section: 8.6 Mole Calculations III
29
`